Sila klik untuk derma

Friday, 6 January 2012

Pendaftaran mesin dandang yang betul sungguh

Sekarang ni aku tengah dalam pembelajaran dan ulangkaji untuk ambil Sijil kekompetenan dari JKKP/DOSH untuk menjadi seorang Steam Engineer Gred 2. So banyak jugalah sepatutnya aku study tapi realiti sekarang aku tidak berada dalam keadaan 'sepatutnya' tu. Susah untuk mencari masa yang sesuai kerana jadual aku terlalu pack surfing internet dan berjoli sana sini. Oleh hal demikian, dikesempatan ini, aku postkan sesuatu yang berkaitan dengan ulangkaji aku tu untuk berkongsi pengetahuan bersama anda semua disamping membantu aku untuk buat sedikit revision berkenaan dengan Pendaftaran boiler, soalan yang agak favorite bagi penginterview nanti.






1)Dapatkan approval design boiler tu
Ko lengkapkan borang approval design dari website DOSH atau DOSH Putrajaya & submit bersama lampiran yg dikehendaki ke DOSH Putrajaya. Then, tunggu la approval tu..
Kalo nak senang lg, ko suruh je fabricator/supplier tu yg buat. Bila dah dpt approval, baru ko ikut next step ni...




2)Hydrostatik Test (HT)
Kekadang DOSH minta buat HT utk part2 pd boiler ni...ko stand by je lar. Kalo dpt skip, ko ikut next step ni plak..



3)Installation approval
Bila boiler tu dah siap buat, fabricator tu mesti nak pasang kat kilang ko kn? Sebelum tu, ko kena la mohon kebenaran memasang dari DOSH negeri.

4)Daftar boiler
Bila dah siap pasang kat kilang, ko lengkapkan borang JKJ 105 dan submit ke DOSH negeri. DOSH officer akan buat pemeriksaan pertama kat boiler tu. Biasanye akan buat steam test..Kalo lulus, DOSH akan isu CF untuk tempoh 15 bulan. Kalo fail, buat lah pembaikan & inspection semula..

5)Pemeriksaan Ulangan
Boiler tu mestilah dibuka bagi menjalankan pemeriksaan dalaman. Sebelum DOSH inspection buat, ko buatlah dulu pemeriksaan sama ada internal staff atau kontraktor yg kompeten. Kalo dapat, sediakan report water quality utk boiler tu..kalo lulus, CF akan diperbaharui untuk 15 bulan lg


1 comments:

eden said...

hi, ak tgh wat permohonan utk permit mesin tekanan x berapi. Skang kelulusan aku ditolak sbb beberapa faktor. mesin tu import zaman 2003 dan dah lame gune. yg pakai mesin tu x simpan manufacturer data report atau ape2 sijil berkenaan dgn vessel tu. ak ada wat engineering calculation sendiri dan acute assumption utk vessel tu tapi dosh berkeras nak jugak dapatkan sijil asal ujian tanpa musnah, ujian kekerasan bahan, minit perbincangan bersama ketua seksyen rekabentuk, pelan rekabentuk asal etc. supplier tu omputih german dan bile ak tanye dorg ade simpan x rekod2 tu, dorg ckp tu bende lame, dah x simpan lagi. so aku bwat la GA drawing sendiri, Remaining life calculation, design calculation, UT check bagai dan compile jadi report. Boleh tak ko advice situasi aku. Aku dah kol DOSH putrajaya tapi susah dorg agak susah nak angkat kol. Kalu ko ade cadangan tolong email ke edenjolhi@gmail.com. thx