Sila klik untuk derma

Sunday, 8 January 2012

Lawak Amerika Syarikat berperang sungguh betul


Satu-satunya negara di dunia yang boleh menceroboh dan berperang dengan negara lain tanpa bantahan antarabangsa adalah Amerika Syarikat. Kera betul. Sesuai dengan namanya, Amerika Syarikat ibarat sebuah syarikat yang sanggup berbuat apa sahaja untuk mencapai matlamat dasar kapitalisnya. Dengan perancangan dan teliti dan propaganda yang digunakan secara meluas banyak negara yang menerima baik peperangan yang mereka mulakan walhal Amerika berperang hanya untuk kepentingan sendiri sahaja. Sila teruskan bacaan 10 peperangan Amerika Syarikat yang dimulaka dengan pembohongan.

PERANG VIETNAM (1964-1975) 

PEMBOHONGAN MEDIA : 2 dan 3 Ogos 1964, pasukan Vietnam Utara telah dituduh oleh kerajaan Amerika Syarikat telah melancarkan serangan terhadap dua kapal tentera Amerika Syarikat di Teluk Tonkin. 
ANALISIS PERANG : Tiada kapal pernah diserang. Itu adalah pembohongan besar oleh media White House. 
MATLAMAT : Untuk mencabar kemerdekaan Vietnam dan mengekalkan dominasi Amerika Syarikat di rantau ini. 
MALAPETAKA : Berjuta-juta mangsa, kecacatan genetik (Agent Orange) dan berlaku masalah sosial besar-besaran.


PERANG GRENADA (1983)

PEMBOHONGAN MEDIA : Pulau Caribbean kecil yang dituduh membina pangkalan tentera Soviet dan untuk menyelamatkan doktor Amerika Syarikat. 
ANALISIS PERANG : Semuanya palsu. Presiden Amerika Syarikat Reagan mencipta semua alasan itu dari awal. 
MATLAMAT : Untuk mencabar reformasi sosial dan demokratik Perdana Menteri, Maurice Bishop (yang telah dibunuh). Reagan berkata 'Kita tidak boleh membiarkan komunis apaches untuk mengambil alih taman peribadi kita'. 
MALAPETAKA : Serangan US Marine, penindasan kejam dan pemulihan kawalan ke atas negara.

PERANG PANAMA (1989) 

PEMBOHONGAN MEDIA : Pencerobohan marin Amerika Syarikat adalah dirancang untuk menangkap presiden Manuel Noriega yang dituduh mengedar dadah. 
ANALISIS PERANG : Ejen CIA Noriega mendakwa kedaulatan Terusan Panama pada akhir pajakan. Ini tidak dapat diterima ke Amerika Syarikat. 
MATLAMAT : Untuk mengekalkan kawalan Amerika Syarikat berbanding dengan cara ini komunikasi strategik. 
MALAPETAKA : Amerika Syarikat telah mengebom dan membunuh 2 hingga 4000 orang awam, berita yang diabaikan oleh media.

PERANG IRAQ (1991) 

PEMBOHONGAN MEDIA : Iraq mencuri inkubator di Kuwait (Bandar Materni). 
ANALISIS PERANG : Media ciptaan yang dihasilkan oleh Hill & Knowlton agensi pengiklanan, yang dibayar oleh Pemerintah Kuwait sendiri. 
MATLAMAT : Untuk mencabar Timur Tengah dan kemerdekaan [keuntungan] terhadap dominasi Amerika Syarikat dan mengekalkan kawalan tentera Israel ke atas rantau tersebut. 
MALAPETAKA : Tak terkira jumlah mangsa semasa perang, diikuti oleh sekatan dalam tempoh yang lama termasuk ubat-ubatan.

PERANG SOMALIA (1993) 

PEMBOHONGAN MEDIA : Bernard Kouchner mengakui dirinya sebagai wira kempen kemanusiaan di Somalia. 
ANALISIS PERANG : Empat syarikat besar Amerika Syarikat telah membeli satu perempat daripada Somalia yang kaya dengan hasil bawah tanah,terutamanya minyak. 
MATLAMAT : Untuk mengawal ketenteraan di rantau strategik. 
MALAPETAKA : Tidak dapat mengawal Somalia, Amerika Syarikat mengekalkan negara ini di dalam huru-hara.

PERANG BOSNIA (1992 - 1995) 

PEMBOHONGAN MEDIA : Firma Amerika Syarikat Ruder Finn dan Bernard Kouchner mengecam panggilan 'kem-kem penghapusan Serbia'. 
ANALISIS PERANG : Ruder Finn dan Kouchner berbohong. Orang-orang kem tahanan perang bersedia untuk pertukaran. Muslim Bosnia Presiden Itzebegovic mengakuinya. 
MATLAMAT : Untuk memusnahkan. sosialis Yugoslavia, sosial sistem kebajikan, untuk menyerahkan kawasan tersebut untuk kawalan multinasional, untuk mengawal sungai Danube strategik dan jalan Balkan. 
MALAPETAKA : Empat tahun perang menakutkan untuk semua bangsa (Bosnia, Serb dan Croatia). Dibangkitkan oleh Berlin, berpanjangan oleh Washington.

PERANG YUGOSLAVIA (1999): 

PEMBOHONGAN MEDIA : Albania dan Kosovo telah berlaku pembunuhan beramai-ramai ... oleh tentera Serbia. 
ANALISIS PERANG : Pembohongan besar seperti mana yang diakui oleh Jamie Shea, pembicara rasmi NATO. 
MATLAMAT : Untuk mengenakan kawalan NATO ke atas kawasan Balkan dan transformasi sebagai Pasukan Polis dan untuk membina pangkalan tentera Amerika Syarikat di Kosovo. 
MALAPETAKA : 2000 mangsa pengeboman NATO. Pembersihan etnik Kosovo oleh 'Tentera Pembebasan Kosovo yang dilindungi oleh NATO.

PERANG AFGANISTAN (2001) 

PEMBOHONGAN MEDIA : Bush mahu membalas dendam selepas 9 / 11 dan menawan Osama Bin Laden. 
ANALISIS PERANG : Tidak ada bukti kewujudan pertubuhan Al-Qaeda. Bagaimanapun, Taliban telah mencadangkan untuk mengekstradisi Bin Laden. 
MATLAMAT : Untuk kawalan ketenteraan rantau Asia ini yang strategik, untuk membina satu saluran paip merentasi Afghanistan untuk mengawal pembekalan tenaga Asia Selatan. 
MALAPETAKA : Pekerjaan jangka panjang dan peningkatan besar-besaran pengeluaran candu dan penyeludupan.

PERANG IRAQ (2003) 

PEMBOHONGAN MEDIA : Saddam telah menggunakan senjata kimia berbahaya yang mengakibatkan kemusnahan yang dinyatakan Colin Powel pada PBB. 
ANALISIS PERANG :  Amerika Syarikat yang mengadakan perkhidmatan untuk memalsukan (kes Libby) dan untuk membuat laporan palsu. 
MATLAMAT : Kawalan semua sumber minyak dan kemungkinan untuk memeras ugut pesaing: Eropah, Jepun, China. 
MALAPETAKA : Iraq dalam keadaan huru-hara dan perang saudara.


PERANG VENEZUELA - ECUADOR - (2008) 

PEMBOHONGAN MEDIA : Hugo Chavez menyokong keganasan, senjata import, dia adalah seorang diktator. 
ANALISIS PERANG : Banyak media pembohongan telah sudah memandang ringan: menembak Chavez pada kaumnya, Chavez sebagai anti Semitik, Chavez seperti ketenteraan dan peperangan diteruskan. 
MATLAMAT : Syarikat-syarikat utama Amerika Syarikat mahu mengkalkan kawalan ke atas minyak benua dan sumber-sumber lain. Mereka takut kebebasan demokrasi dan sosial Amerika Latin. 
MALAPETAKA : Washington mengetuai global dalam memerangi seluruh benua selatan: sabotaj ekonomi, memeras ugut, pemasangan pangkalan tentera Amerika Syarikat di sebelah sumber semula jadi.1 comments:

Anonymous said...

Kera betul <---- ayat tak boleh blahh... hahaha